ONTDEK ONS VERHAAL

kasvio

EEN RUIMTE VOOR CREATIVITEIT EN SPANNENDE CULINAIRE ERVARINGEN

Kasvio is een lang gekoesterde droom die waarheid is geworden en voortkomt uit mijn passie voor plantaardig eten in het belang van onze gezondheid, de planeet en de dieren.

Na jaren te hebben gewerkt als chef-kok bij veganistische restaurants samen met talentvolle, progressieve collega’s besloot ik dat het tijd was om iets voor mezelf te beginnen. Een ruimte waar ambitieuze veganistische chef-koks hun creativiteit kwijt kunnen omwille van betere voeding voor de toekomst.

In mijn optiek is wat we eten altijd verbonden met verhalen en herinneringen.
Ik respecteer dat en wil niet zozeer die banden verbreken als wel nieuwe verbanden aangaan met onze voedselgeschiedenis. Voor mij, als chef-kok, haal ik er veel meer voldoening uit om te laten zien dat je een plantaardig dieet kan volgen zonder de verbinding met bekende zaken uit je verleden kwijt te raken.

De naam Kasvio — herbarium in het Fins — herinnert aan mijn Finse achtergrond. Tijdens mijn jeugd in Oost Finland, struinde ik weilanden en bossen af om planten te verzamelen en te determineren voor mijn herbarium.

Tegenwoordig bezie ik mijn ingrediënten min of meer hetzelfde. Ik leer ze kennen, onderzoek hun eigenschappen en experimenteer graag met hen om ze om te toveren in spectaculaire culinaire ervaringen voor mijn gasten.

Mari Pitkänen, Chef-kok en Eigenaar

Een gedeelde visie

ONTMOET HET TEAM

Kasvio bestaat uit een klein team aan koks en bedienend personeel, verenigd door onze ambitie voor plantaardig eten.

Wij hebben allemaal een andere achtergrond, houden van samenwerken in een leuke, ondersteunende omgeving en willen veganistisch uit eten voor u naar een veel hoger plan tillen met onze originele recepten.

Souschef

Martina Bovini

Mijn fascinatie met koken begon bij mijn oma, omdat zij zo goed was in het maken van verse pasta en, tot op de dag van vandaag, blijft dit mijn favoriete eten.

Voor mij is verbinding met het eten dat ik klaarmaak belangrijk. Ik kom uit Maremma in Toscane en gebruik daarom veel Mediterrane smaken. Er zijn weinig dingen die me zo blij maken als zien hoe iemand geniet van een plantaardige versie van een traditioneel gerecht.

Waar ik echt enthousiast van wordt is het creatieve proces van complementaire smaken uitzoeken en het perfectioneren van de presentatie van het gerecht oftewel ingrediënten in aanlokkelijke kunststukjes veranderen.

Voor mij is werken bij Kasvio een droom die waarheid is geworden. Omdat we een doel voor ogen hebben, maar ook omdat er zoveel respect, vriendschap en teamwork in de keuken is. Het feit dat we een internationaal team zijn bevorderd onze professionele groei omdat we alsmaar van elkaar leren. Ik ben regelmatig verbijsterd door iets nieuws dat iemand maakt met ingrediënten die ik nog nooit gezien heb.

De tuin van Metaal Kathedraal is ook een groot pluspunt. Ik houd van koken met wat voorhanden is en de verse kruiden en bloemen die we in de tuin plukken zijn een perfecte manier om frisse smaken aan bijna elk gerecht toe te voegen.

Souschef

Iines Råmark

Oorspronkelijk studeerde ik anthropologie en had ik een bijbaan bij een restaurant dat met overgebleven voedingswaren werkte in Amsterdam. Na mijn afstuderen realiseerde ik me dat ik eigenlijk kok wilde worden. Ik sprak de chef kok bij het restaurant aan en die zag mijn potentieel en had zin om mij op te leiden, en dat was het startpunt van mijn carrière als kok.

De wereld van plantaardig koken liet me de vele groentesoorten leren kennen en onderstreepte het belang van seizoensgebonden koken. Als je een minder breed assortiment aan ingrediënten hebt, wordt je gedwongen je creativiteit meer te gebruiken.

De seizoenen fascineren me enorm en ik geniet van die jaarlijkse cyclus — en dan vooral het eten. Ik pluk eetbare planten en paddenstoelen in het wild en vindt het heerlijk om te ontdekken wat er elk seizoen zoal in mijn omgeving te vinden is.

Mijn creatieve inspiratie haal ik uit de kooktradities van mijn geboorteland Finland, maar ook uit de verscheidenheid aan ecosystemen. Bijvoorbeeld, de  Nederlandse duinen; hoe zou ik die op een bord kunnen verbeelden?

Kasvio is een heerlijke werkomgeving omdat we een echt hecht team hebben. Iedereen helpt elkaar, ongeacht ieders rol. Wat ik ook enorm waardeer is de onopgesmukte invulling van de vegetarische keuken. Het restaurant serveert alleen maar veganistische gerechten, maar schreeuwt het niet van de daken. Onze heerlijke, verfijnde gerechten overtuigen.

Patissier

sascha belo

Mijn ontwikkeling tot plantaardig patissier begon ongeveer tien jaar geleden. Ik at veganistisch, maar als zoetekauw was het moeilijk om veganistische taarten en desserts te vinden. Dus begon ik ze zelf te maken. Na een paar jaar alleen te hebben geëxperimenteerd en technieken onder de knie te hebben gekregen, heb ik besloten een erkende opleiding tot patissier te volgen.

Dankzij die studie heb ik nu de ‘skills’ om de meest verrassende zoete veganistische creaties te maken. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe ingrediënten en smaken die onze seizoensmenu’s passen te leren kennen. Momenteel ben ik me aan het bekwamen in het maken van veganistische macarons en meringue.

Voor mij moet een veganistisch lekkernij net zo lekker zijn als de niet-veganistische versie. Mijn doel is om mijn desserts even decadent en vol smaak te maken als de traditionele versies die mensen kennen.
Ik word enorm geïnspireerd door het collectieve creatieproces van het Kasvio team. Ik vind het geweldig hoe we op elkaars sterke punten kunnen leunen en elkaar inspireren. Wij zijn altijd onze technieken aan het verbeteren, nieuwe dingen aan het uitproberen en de gerechten op het menu aan het verbeteren.

kunst bij kasvio

gezamenlijk eten

De art direction voor Kasvio kwam voort uit een samenwerking tussen chef-kok Mari Pitkänen en curator Staci Bu Shea.
Zowel Mari als Staci waarderen eten als een middel om verhalen te vertellen en vrienden bij elkaar te brengen.
Samen met kunstenares Asia, die voor het interieurontwerp verantwoordelijk was, hebben de twee een zintuigelijke atmosfeer van kunstzinnige samenwerking dat het geserveerde eten ondersteunt alsmede het kernconcept van Kasvio: collectief dineren als een ervaring.

 

kasvio ecosystem

ONTDEK METAAL KATHEDRAAL

Kasvio is gehuisvest bij Metaal Kathedraal, een uniek, ecologisch-cultureel lab op het snijpunt van kunst, wetenschap en design.
Kasvio is onderdeel van het groeiende ecosysteem bij Metaal Kathedraal, een ‘living lab’ dat interculturele events, maker spaces, een kruidentuin, een paddenstoelenkweker, een circulaire buitenexpo en een bakkerij een plek biedt.
Kasvio levert de in-house catering voor Metaal Kathedraal. Naast als een cultureel ecosysteem te functioneren kan Metaal Kathedraal ook worden gehuurd voor uw eigen event.
Al het brood dat we bij Kasvio gebruiken wordt met liefde gebakken door Bakkerij Amadeus, de eerste ambachtelijke bakkerij in Leidsche Rijn die aan de voorkant van het gebouw gevestigd is. Amadeus, geleid door voormalige operazanger Maurice Rommers, staat bekend om zijn hoogwaardige zuurdesembroden die volgens Franse bakrichtlijnen worden gemaakt.