KUNST BIJ KASVIO

GESPREKKEN TUSSEN ETEN EN KUNST

ERVAAR KASVIO

De art direction voor Kasvio komt voort uit een samenwerking tussen chef-kok Mari Pitkänen en curator Staci Bu Shea. Beiden zien eten als een belangrijk middel om verhalen te vertellen en vrienden samen te brengen. De grondtoon van hun samenwerking stamt uit hun gedeelde liefde voor sauna’s, die warme, gezellige ruimtes die je het gevoel geven overal en nergens tegelijk te zijn, alsmede oud, maar nog steeds relevant horoscopisch advies: “benader je vrienden, vraag om raad, wordt weer verliefd op een berg”.

De basis voor deze werkwijze is het gesprek aangaan met de kunst in het restaurant. Naast de kernwaarde ‘beginnen vanuit persoonlijke relaties’ zijn de werken van verschillende kunstenaars (lees hier meer) geïnspireerd door vier hoofdthema’s die naast het eerste menu zijn bedacht: (punk) nostalgie, iets moeilijks, queered herinneringen en vieren. De betrokken kunstenaars zijn allen dicht bevriend geworden met Mari tijdens verschillende fases van haar leven en hebben locatie-specifieke werken gecreëerd voor het restaurant. Samen vormen die werken een gesprek tussen vorm, textuur en materialen (van borduurwerk, verf en pen tot compilaties muziek en rots etsen) vergelijkbaar met de ingrediënten in een gerecht.

 

 

Bij Kasvio vindt u kunstwerken die speciaal voor dit restaurant zijn gemaakt. Deze zijn stukje bij beetje geïnstalleerd in de eerste helft van 2021, terwijl de gesprekken tussen Mari en mij hierover al eind 2021 begonnen. In samenwerking met Asia creërden we een interieur dat een tastbare omgeving is van artistieke samenwerking die het geserveerde eten en het gezamenlijk delen van de maaltijd dat het hart van Kasvio vormt ondersteunt. 

Onze gesprekken leidden al snel tot het betrekken van kunstenaars als Loren Britton, Martina Bovini, Sinikka Mieto en Dayna Casey, die allen een band met Mari hebben opgebouwd in verschillende fases van haar leven. Samen vormt hun werk een gesprek tussen vorm, textuur en materialen: van borduurwerk, verf en pen tot acryl raamwerf en rotsetsen. Naast de methode om te beginnen vanuit interpersoonlijke relaties, zijn de werken geïnspireerd op vier thema’s die Mari en ik bedachten in de samenstelling van het eerste menu: (punk)nostalgia, iets moeilijks, queered geheugen en vieren.

Als je bij binnenkomst in het restaurant omhoog kijkt, valt meteen een installatie van Loren Britton op, gemaakt van kunststof polymeer raamwerf. Loren wordt geïnspireerd door onderling afhankelijke wezens zoals zooides, bioluminescente onderwaterwezens. Kijkend door de hoofdruimte valt het oog op een borduurwerk van Martina Bovini op een vroeg twintigste eeuwse stof. Deze borduurtechniek werd aan haar overlevert door de oudere vrouwen uit haar familie. Haar werk overpeinst traditie en experiment, bloedverwantschap en gekozen familie, met liefde en respect voor beide.

Nog voordat je de tweede ruimte betreedt kan je al door de deuropening enkele ingelijste tekeningen zien. Deze vier prints zijn geselecteerde uittreksels van een ‘knip-en-plak-zine’ van Sinikka Mieto. Dit ‘zine’ (eigen uitgegeven tijdschrift), omschrijft praktische duurzaamheidvaardigheden geïnspireerd op landelijke gezamenlijke voedselproductie in Finland, een referentie naar Mari’s roots. De kamer wordt gedeeld met een groot textielwerk van Dayna Casey waarop gebruik is gemaakt van verschillende printmethoden op stof en diverse naal – en borduurmethoden. Dayna maakte dit werk met tijd, vruchtbaarheid en fermentatie in gedachten (en met wat hulp van haar moeder).
Er zijn ook twee objecten die ik heb meegebracht. De eerste is een ruw gehakt stuk arctisch kyanietgesteente dat veel voorkomt in de Scandinavische regio vaar Mari vandaan komt. Op het rotsoppervlak is de route die leidt naar de hut van mijn grootouders in de Great Smoky Mountains gegraveerd. Ten tweede zijn dat de aquarellen in de kapel, geïnspireerd op een aantal gerechten die Mari voor de geest had toen wij voor het eerst over het restaurant spraken.
Ten slotte is er een evoluerende muziekafspeellijst gemaakt door Luke Cohlen, die bijdraagt aan de multi-zintuiglijke sfeer van Kasvio en verandert met de seizoenen, net als het menu.
Dit is slechts één compositie in een groeiend gesprek bij Kasvio. Zoals het menu elk seizoen evolueert, zo stellen wij ons nieuwe gesprekken voor die voortkomen uit de verbindingen die we tussen de verhalen vinden die elk gerecht en kunstwerk definiëren. Verhalen kenmerken onze levens en evolueren elke keer dat ze herinnerd of gedeeld worden.

-Staci Bu Shea en Mari Pitkänen